Alatav’dan Şardağı’na Kültür Coğrafyamızda Gezintiler

 Anlayış (Eylül 2008)

“Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?” sorusunun yanıtını gezerken okuyan ya da okurken gezen olarak verebilmek mümkün sanırım. Gezi kültürü ve bunun uzantısı olarak kültür gezileri ülkemizde de günden güne yaygınlaşıyor. Dolayısıyla gezi kitapları da yayınevleri açısından genellikle ölü sezon sayılan yaz aylarında raflarda çokça gördüğümüz anı, deneme, mektup ve hatırat gibi okuması kolay türler arasında mümtaz bir yer ediniyor kendisine.

Beşir Ayvazoğlu’nun Alatav’dan Şardağı’na, Kültür Coğrafyamızda Gezintiler isimli kitabı yazarın ilk kez yurt dışına çıktığı 1987’den bu yana yazdığı gezi yazılarından müteşekkil bir eser. Adından da anlaşılacağı gibi rastgele geziler değil bunlar. Ayvazoğlu’nun Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar’a yani bizim kültür coğrafyamıza yaptığı geziler. Ayvazoğlu’nun durakları sırasıyla Kahire, Üsküp, Belgrad, Struga, Almatı, Taşkent, Mostar, Zenica, Tuzla, Taşkent, Semerkand, Buhara, Kazan, Şam ve nihayet Kosova. Yani yazarın ifadesiyle, tarihin belli bir döneminde dünya konjonktürünün dayattığı sınırlar içine sıkışmış bu günkü modern Türkiye değil, bir millet yaratabilecek kadar köklü bir tarihe sahip eski Türkiye.

Kapı Yayınları tarafından basılan eser, bir yandan bu topraklardaki Osmanlı bakiyesinin izini sürerken, öte yandan da bu şehirleri gidip görmeyi planlayanlara rehberlik edebilecek bilgilere de yer veriyor.

Yorum bırakın