Âşık Ruhsatî – I. Uluslararası Sivas Sempozyumu Tebliğler Kitabı

Anlayış (Kasım 2008)

Eğer âşık isen gözümün nuru

Sakın mecmuamı yârana verme

Hattım kemdir, amma sözüm mücevher

Bir kıymet bilmedik hayvana verme

Âşık Ruhsatî

Âşık Ruhsatî miladî 1835 tarihinde halk edebiyatı ve halk kültürü alanındaki zenginliğiyle bilinen Sivas’ın Kangal ilçesinde doğduğu tahmin edilen ve kendisinden sonra gelen ozanlara ilham kaynağı olan bir halk ozanı.

Sivas’ın kültürel değerlerinin korunması ve çeşitlendirilmesi amacıyla kurulan Sivas Platformu Yayınları arasından çıkan Âşık Ruhsatî derlemesi bu serinin ikinci kitabı. Serinin ilk kitabı ise Pir Sultan Abdal’a ilişkin olarak yayınlanmıştı.

Ruhsatî’nin hayatını, âşıklık geleneği içerisindeki yerini, konuları açısından şiirlerini, bu şiirlerdeki söz sanatlarını, dil ve ölçü özelliklerini; ilahi, şathiye, mersiye, deme, taşlama, nutuk, destan, koşma, semai, varsağılarını ve Ruhsatî’nin takipçisi olan halk ozanlarını şiirlerinden örneklerle inceleyen 408 sayfalık büyük boy bu eser, halk edebiyatının yazıya geçirilerek korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması yolunda önemli bir hizmet.

2007 Nisan’ında “Sivaslıların Dünü, Bugünü, Geleceği” alt başlıklı Birinci Ulusal Sivas Sempozyumu’ndaki sunumların derlendiği tebliğler kitabıysa Sivas Platformu Yayınları’nın ilk kitabı. Üç oturumdan oluşan sempozyumun oturum konuları Sivas’ın sosyo-ekonomik durumu, tarihi, kültür ve edebiyatı olarak belirlenmiş. Akademisyen, sanatçı ve siyasetçilerin ortak çabalarıyla yürütülen Sivas Platformu’nun faaliyetleri, Sivas’ın kültürel değerlerinin korunması ve tanıtılmasından başka, farklı kültürlerin birarada yaşama koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlama gibi aktüel amaçlar da taşıyor.

Yorum bırakın